Unicul investitor străin de pe piaţa de distribuţie a presei scrise din România, compania finlandeză Rautakirja, s-a retras, ceea ce pune ziarele într-o situaţie şi mai delicată. Sursa: CODRIN PRISECARU
Aflată deja în cădere liberă, presa tipărită din România mai primeşte o lovitură: retragerea de pe piaţa de distribuţie a singurului investitor străin, compania finlandeză Rautakirja, parte a grupului Sanoma.
Practic, Rautakirja România, care are o cotă de 40%-45% din piaţa de distribuţie, a fost preluată integral de managerul Dan Vasile. Mulţi dintre editori privesc însă cu scepticism această "mişcare", în pofida faptului că noul proprietar al subsidiarei româneşti, Dan Vasile, declară că e dispus să cedeze, în mod gratuit, acţiuni către principalii furnizori din piaţă.
Gestul, caracterizat de Vasile drept unica soluţie salvatoare, este văzut însă de o parte dintre editori drept o invitaţie la a suporta pierderi.
Piaţa românească, atipică
Retragerea Rautakirja de pe piaţa românească are două cauze: strategia grupului-mamă, Sanoma, de a se concentra pe on-line, dar şi piaţa românească, pe care investitorii finlandezi au catalogat-o drept cea mai atipică din Europa.
Manager general al Rautakirja România de doi ani, dar şi unic acţionar de la 1 aprilie 2011, Dan Vasile explică: "Suntem singura ţară din Europa în care editorii de presă au, în paralel, şi propriile divizii de distribuţie, pe lângă faptul că au încheiat un contract, în acest sens, cu o companie de distribuţie precum a noastră. Vă dau un exemplu: un astfel de serviciu propriu de distribuţie, de la un publisher mare din piaţă, înghite anual cam 1.000.000 de euro, dacă nu chiar mai mult. Astfel, am ajuns în situaţia în care, spre exemplu, atât noi ca şi companie, cât şi fiecare editor în parte trimitem zilnic câte o maşină, să zicem de la Buc