În aprilie, în Gibraltar temperaturile se apropie de 20 de grade şi ocazional depăşesc această cifră, aşa că posesiunea coroanei britanice din cel mai sudic punct al Europei este un loc ideal de a petrece câteva zile şi de a întâmpina vara mediteraneeană.
Prinţul Charles şi Prinţesa Diana şi-au petrecut câteva zile din luna de miere aici - cu o nuntă regală peste doar două săptămâni, nu este exclus ca şi noul cuplu să dea o raită prin teritoriu, în periplul lor nupţial. Dar să vedem ce altceva v-ar determina să alegeţi o ieşire în străinătate tocmai în Gibraltar.
Fizic, stânca Gibraltarului este parte din Europa, fiind situată în sudul Spaniei, însă Africa este atât de aproape încât denumirea de poartă a Africii nu este cu totul deplasată. De câteva sute de ani Gibraltarul este un teritoriu aparţinând de Marea Britanie, iar locuitorii lui nici nu vor să audă de o posibilă schimbare de statut. Nu mai devreme de anul 2002 un nou referendum a întărit poziţia celor care trăiesc în Gibraltar împotriva unei schimbări de suveranitate. Există o superstiţie conform căreia britanicii vor părăsi Gibraltarul atunci când o vor face şi maimuţele de aici. Însă despre maimuţe, câteva cuvinte mai încolo.
Stânca-oraş-stat este un amestec eclectic de naţii şi culturi. De-a lungul secolelor, britanici, spanioli, portughezi, maltezi, nemţi sau italieni, alături de marocani sau indieni s-au stabilit pe teritoriul de numai 6.843 km² pe care se întinde Gibraltarul. În consecinţă, viaţa de zi cu zi este afectată de acest amestec într-un mod extrem de pozitiv. Există aici restaurante ce servesc specialităţi mediteraneene cu aromă orientală sau mâncăruri fade englezeşti înnobilate de sosuri şi condimente exotice. Infrastructura turistică este foarte bine dezvoltată, hoteluri pentru toate buzunarele, iţindu-se literalmente sau atârnând de pereţii de calcar, fac şederea mai p