Referendumul pentru Legea Capitalei va avea loc pe 19 iunie. La urne, bucureştenii vor primi şapte buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare. Hotărârea a fost luată de majoritatea din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, adică de consilierii alianţei PDL, PRM şi PNG, în protestele celor de la USL.
Cele şapte întrebări la care bucureştenii vor trebui să răspundă sunt:
1. Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-a dezvoltat Capitala?
2. Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi o singură administraţie?
3. Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?
4.Sunteţi mulţumit de curăţenia în Bucureşti?
5. Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?
6. Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului din administraţia Bucureştiului?
7. Sunteţi de acord ca Bucureştiul sa fie condus de primarul general alături de Consiliul General?
Iniţial, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a promovat proiectul unei hotărâri în care data la care ar fi urmat să se ţină referendumul era 29 mai iar bucureştenii ar fi trebuit să răspundă doar la o singură întrebare. Aceasta ar fi trebuit să fie:" Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă a municipiului Bucureşti prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către CGMB?" Proiectul lui Oprescu n-a obţinut decât 19 voturi iar cel al alianţei PDL, PRM şi PNG a fost aprobat cu 31 de voturi.
Dezbateri cu trei cutii de semnături pe masa lui Oprescu şi acuzaţii de fals
Pentru şedinţa CGMB în care s-a stabilit data referendumului consilierii municipali au fost prezenţi într-un număr record, 51 dintr-un total de 55. Alianţa USL a venit la şedinţă cu trei cutii în care susţinea că au adunat 100.000 de semnături pentru organizarea referendumului. Cutiile au fost depuse demonstrativ de cei de la PNL pe masa prezidiului.