Fiindcă ţii la sănătatea ta şi a familiei tale, faci tot posibilul să pui pe masă cât mai multe alimente naturale şi sănătoase, chiar dacă asta înseamnă să dai mai mulţi bani. Dar, din păcate, unii producători fac rabat la calitate şi păcălesc consumatorii cu ingrediente ieftine, care, în timp, pot îmbolnăvi.
În această perioadă în care începem, încet-încet, să ne îndreptăm către o alimentaţie mai echilibrată şi mai naturală, iar interesul pentru produsele industriale pare să scadă uşor, ne lovim tot mai frecvent de o altă problemă. Este vorba despre falsificarea alimentelor naturale, de calitate şi... mai scumpe. Ajungem astfel ca, în ciuda bunelor noastre intenţii de a trece la un stil de viaţă mai sănătos, să ne „intoxicăm" cu aceleaşi E-uri. Cu alte cuvinte, putem primi aceleaşi produse de calitate slabă, dar în ambalaje mai frumoase, pe care sunt înscrişi termenii „bio", „natural" sau „organic" şi pe bani mai mulţi.
Citiţi şi:
Care sunt cele mai contrafăcute produse care pot ajunge pe masa ta
Mai precis, în ultimii ani, a crescut numărul unor produse vândute ca sănătoase şi naturale care, de fapt, conţin substanţe ce le ştirbesc din calitate sau din care au fost eliminate ingrediente valoroase nutriţional. În categoria alimentelor falsificate pot intra de la condimentele la plic şi lactate până la peştele congelat şi miere.
În trecut, se foloseau aditivi foarte toxici
Falsificarea alimentelor nu este strict o problemă a modernităţii. La începutul secolului al XIX-lea existau în întreaga lume o varietate de produse „înmulţite" cu chimicale extrem de nocive sau chiar înlocuite integral cu acestea. Câteva exemple dintre cele mai elocvente sunt adăugarea în făină a sulfatului de aluminiu sau a cretei zdrobite, pentru a o albi, şi a carbonatului de amoniu, pentru a masca gustul acru dat de alterarea făinei.