Situatia Romaniei in ceea ce priveste gestionarea deseurilor este una dintre cele mai grave din Europa, a avertizat Julio Garcia Burgues, responsabil de Managementul Deseurilor la nivelul Comisiei Europene.
“99% din toate deseurile municipale merg la groapa, in pofida tintelor de reciclare si revalorificare impuse de UE. Procentul de reciclare este de 1%, in contextul in care media europeana este de 24 %. In ceea ce priveste compostul, romanii au reusit sa valorifice 0% din deseuri, in timp ce media europeana este de 18%”, a aratat Burgues.
El a incurajat autoritatile romane sa faca mai multe eforturi pentru rezolvarea problemelor din sistemul de management al deseurilor si sa priveasca spre exemplele de succes din Europa, pentru a intelege masurile eficiente luate de alte state. "Din nefericire, procentajul fondurilor europene absorbite de Romania in acest domeniu este destul de mic.
Romania va trebui sa creasca eforturile pentru a rezolva aceste probleme, iar rezultatele se vor vedea nu numai in termeni de protectie a mediului ci si in termeni de crestere economica, managementul eficient al deseurilor fiind o componenta importanta a unei economii eficiente", a mai spus oficialul european. El a mentionat ca noua directiva europeana in domeniul deseurilor impune ca statele europene sa implementeze, pana in 2013, programe de preventie si de gestionare integrata a deseurilor. Potrivit legislatiei europene, Romania va trebui sa recicleze 50% din deseurile municipale pana in 2020. Guvernul Romaniei a adoptat miercuri Legea aprivind regimul deseurilor care transpune Directiva 98/2008.
“Actul normativ a fost transmis ieri prin Ordonanta de Urgenta si ar putea fi promulgat pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare”, a anuntat Ionut Georgescu, director in cadrul Directiei Gestiune Deseuri si Substante Periculoase din Ministerul Mediului si Padur