In jur de 2.000 de fosti "lichidatori" de la centrala nucleara de la Cernobil au iesit, duminica, pe strazile Kievului, reclamand ajutoare sociale si servicii medicale mai bune, la 25 de ani de la cel mai grav accident nuclear civil din istorie, anunta AFP.
Manifestantii au venit din toate colturile Ucraina, solicitand acces la asistenta medicala mai buna, pensii mai mari si subventii pentru locuinte, pentru persoanele care au lucrat la locul catastrofei. Manifestatii similare au fost organizate si in lunile februarie si martie.
După explozia din 26 aprilie 1986 a reactorului numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil, in jur de 600 de mii de oameni adunati din intreaga Uniune Sovietica - asa-numitii "lichidatori" - au luat parte la operatiune de izolare a zonei contaminate.
Protestul de duminica vine cu doar doua zile inainte ca reprezentantii a 50 de tari sa participe, marti, la Kiev, la o conferinta si un summit dedicate implinirii a 25 de ani de la catastrofa nucleara de la Cernobil.
Premierul francez Francois Fillon considera evenimentul un prilej pentru lansarea unui nou apel in vederea strangerii celor 740 de milioane de euro care mai sunt necesare pentru refacerea sarcofagului care are rolul de a izola reactorul grav avariat in urma accidentului de la Cernobil.
Accidentul de la Cernobil este considerat cea mai grava catastrofa nucleara civila din istorie. Expertii au avertizat inca de acum mai bine de 5 ani ca sarcofagul de beton care acopera reactorul avariat al centralei nuclearoelectrice de la Cernobil este plin de crapaturi, iar apa de ploaie care intra prin fisuri intra in contact cu combustibilul nuclear si poate provoaca reactii necontrolate. In jur de 2.000 de fosti "lichidatori" de la centrala nucleara de la Cernobil au iesit, duminica, pe strazile Kievului, reclamand ajutoare sociale si