Hidroelectrica nu va fi divizată şi nu va fuziona în vederea constituirii CN Hidroenergetica, în urma faptului că, la finalul acestei săptămâni, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul formulat împotriva hotărârii pronunţate de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 49977/3/2010, ramânând, astfel, irevocabilă respingerea înregistrării proiectului de divizare a societăţii.
În luna decembrie a anului trecut, la solicitarea salariaţilor din Hidroelectrica, Tribunalul Bucureşti a declarat nelegal proiectul de divizare şi de fuziune a SC Hidroelectrica, apreciind că fuziunea societăţilor din energie, concomitent cu divizarea companiei, nu poate avea loc.
Anterior pronunţării Curţii de Apel asupra recursului înaintat de Hidroelectrica, în luna martie 2011, instanţa a decis în mod irevocabil că nu poate fi înregistrat nici proiectul de fuziune în vederea constituirii CN ELECTRA. La acel moment, Ministerul Economiei, care, prin societăţile implicate, a plătit sume cel puţin exagerate pentru întocmirea proiectelor şi pentru susţinerea lor în instanţă, a declarat public că va solicita anularea hotărârii irevocabile a Curţii de Apel Bucureşti, invocând o greşeală materială, se arată într-un comunicat al Hidrosind. Noua hotărâre a Curţii de Apel confirmă că nu a fost vorba de o eroare materială, aşa cum pretindea Ministerul, care refuza sa înţeleagă şi să accepte efectele deciziilor puterii judecătoreşti.
În deciziile pronunţate, instanţele de judecată au împărtăşit criticile sindicatelor cu privire la nelegalitatea proiectelor, atât în ceea ce priveşte nerespectarea dispoziţiilor imperative ale legii societăţilor comerciale, prin prisma încercării nelegale a Guvernului de a diviza Hidroelectrica concomitent cu înfiinţarea prin proceduri de fuziune a două noi companii, cât şi în ceea ce priveşte neevidenţierea corectă, în conţinutul proiectelor, a elementelor