Potrivit statisticilor, 80 la sută dintre persoanele care au apelat 112 luna trecută au anunţat evenimente false.
Pompierii, Poliţia şi Ambulanţa sunt puse adesea pe drumuri de persoane care sună la Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 doar ca să se distreze. Statisticile arată că numai în luna martie, 31.000 de apeluri au fost făcute la 112, însă doar la 6.272 dintre acestea s-a intervenit, restul, respectiv 25.000, fiind false. Dintre acestea, 1.752 de apeluri au fost făcute la Poliţie, 4.056 la Ambulanţă, 363 la SMURD, iar 101 la Jandarmi.
În decembrie anul trecut, un cetăţean a sunat la 112 şi a anunţat că o persoană a rămas cu capul înfipt în gardul unei biserici din municipiul Caracal. Un echipaj SMURD, o autospecială de la ISU, o Ambulanţă şi Poliţia s-au deplasat imediat la faţa locului, unde au constatat că alarma este falsă. Cel mai recent apel fals la 112 a fost făcut în urmă cu câteva zile.
”Pe 11 aprilie, la ora şapte dimineaţă, un cetăţean a anunţat prin 112 că un apartament din cartierul Progresu din municipiul Slatina a luat foc. Pompierii s-au deplasat la faţa locului cu două autospeciale, iar când au ajuns în locul indicat nu era nimic. A venit şi Poliţia, am încercat să luăm legătura cu apelantul, care ne lăsase şi un număr de telefon, dar acesta nu a mai răspuns. Persoanele care fac astfel de glume proaste ar trebui să se gândească la faptul că poate în acel moment o persoană chiar are nevoie de ajutorul nostru şi nu putem ajunge la timp”, a spus Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt.
Sancţiuni pentru apeluri false
De la începutul anului, poliţiştii olteni au sancţionat cinci persoane pentru apeluri false. “Persoanele în cauză au fost sancţionate cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Majoritatea celor care pun pe drum maşinile de intervenţ