Nu au nici zece ani şi îşi publică deja pe reţelele de socializare date personale precum adresa de acasă şi telefonul. Aproape 40 la sută dintre copiii europeni cu vârste între 9 şi 12 ani au profil pe site-uri ca Facebook, Hyves, Hi5 sau Myvip, iar un sfert dintre aceştia admit că divulgă în acest fel informaţii importante, potrivit unui sondaj realizat pentru Comisia Europeană.
În rândul puştilor cu vârste între 13 şi 16 ani, procentul celor care frecventează reţelele de socializare urcă până aproape de 80 la sută, conform aceluiaşi sondaj.
Comisia Europeană încearcă, prin intermediul acestor statistici, să sublinieze încă o dată importanţa acordului privind "Principiile pentru reţele de socializare mai sigure aplicabile în UE". Această iniţiativă ar urma să stimuleze administratorii reţelelor de socializare să crească măsurile de siguranţă pentru utilizatorii minori, o componentă semnificativă a Agendei Digitale pentru Europa.
"Copiii se expun la multe pericole, devenind vulnerabili la abuzuri precum hărţuirea (cyberstalking) sau abuzul de încredere (grooming). Prin urmare, trebuie măsuri urgente pentru ca profilurile minorilor să nu poată fi accesate în mod automat decât de persoanele aflate în lista lor de contacte autorizate şi, de asemenea, să nu poată fi găsite cu ajutorul motoarelor de căutare", a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă cu Agenda Digitală, Neelie Kroes.
Copiii români, fruntaşi la Hi5
Cercetarea comandată de CE arată că peste 60 la sută dintre copiii români cu vârste între 13 şi 16 ani şi 30 la sută dintre cei între 9 şi 12 ani au profil pe un site de socializare. Preferatul acestora este Hi5.
Ponderea cea mai mare a copiilor care folosesc reţelele de socializare este înregistrată în Olanda (70 la sută), iar cea mai scăzută în Franţa (25 la sută).
Ponderea adolescenţilor cu vârste între 1