O sută de cuptoare dacice vechi de 2.000 de ani au fost identificate pe o suprafaţă de 20 de hectare de teren agricol. Săpăturile pentru scoaterea la lumină a acestor cuptoare vor începe în următoarele săptămâni.
O sută de cuptoare dacice construite din lut ars au fost descoperite săptămâna trecută la Medieş, după ce anul trecut alte 100 de astfel de cuptoare au fost identificate în aceeaşi localitate prin măsurători geomagnetice.
Cuptoarele se află la o adâncime de 50-60 de centimetri sub pământ. „Este cea mai mare concentrare de ateliere ceramice din tot spaţiul dacic şi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi poate chiar din lume, însă nu ne putem pronunţa deocamdată cu privire la acest aspect. Am executat măsurători timp de o săptămână cu ingineri topografi veniţi special de la Bucureşti, de la Academia de Arheologie. Pentru noi este una dintre cele mai importante descoperiri de până acum. A depăşit orice aşteptări. Săptămâna aceasta vom începe şi săpăturile“, a declarat Robert Ghindele, arheolog-şef în cadrul Muzeului Judeţean.
Conservare cu „apă de sticlă“
Arheologii sătmăreni se gândesc acum la mai multe metode prin care să conserve aceste cuptoare. Una dintre acestea presupune umplerea lor cu un material special cunoscut în domeniu ca „apă de sticlă“. „Fiecare cuptor se umple cu acest material special pe care noi în numim «apă de sticlă». Acesta se întăreşte păstrând forma cuptorului şi îl fereşte de umiditate. Cuptoarele se acoperă cu pământ după ce sunt umplute cu acest material. Mai sunt şi alte metode de conservare, însă acesta este unul dintre cel mai des folosite“, a explicat arheologul.
Fiind aşezate pe terenuri private, majoritatea cuptoarelor au fost afectate de uneltele agricole cu care proprietarii şi-au lucrat pământul. „La suprafaţă se vede că au fost afectate de uneltele agricole. Noi vom încerca s