În fiecare zi de joi, cotidianul Zi de zi vă propune o nouă rubrică, realizată de consultantul fiscal Mihaela Göndör, membru în cadrul Camerei Consultanţilor Fiscali din România, economist, doctor în management financiar şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureş. Întrebările şi sugestiile dumneavoastră sunt aşteptate la adresa de e-mail mihaelagondor@gmail.com.
Cadourile oferite de angajatori salariaţilor cu ocazia Paştelui sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, nu depăşeşte 150 lei. Având în vedere preţurile mari practicate în magazine la carnea de miel, articolul ar fi trebuit să se numească „Jumătatea din mielul de Paşte, neimpozitat”. Chiar şi aşa, puţini sunt angajatorii care îşi mai permit să facă salariaţilor cadouri de Paşte şi puţini sunt cei care anul acesta pun pe masa pascală carne de miel!
O mare parte a preţului reprezintă impozite, 24% pleacă la stat sub formă de TVA. Dacă România ar fi aplicat la alimente o cotă redusă, aşa cum practică majoritatea statelor europene, mielul ar fi fost mai ieftin şi s-ar fi vândut în cantitate mare. Statul şi-ar fi încasat impozitele, producătorii şi comercianţii ar fi prosperat, iar consumatorul ar fi fost mulţumit. În condiţiile actuale statul nu îşi încasează TVA pentru că mielul scump nu se vinde, producătorii şi comercianţii sunt în pierdere, iar consumatorul mai adaugă o tristeţe într-o zi de sărbătoare!
Este de vină preţul internaţional la alimente, aşa cum ni se tot explică în ultima vreme?! Sau este de vină politica fiscală?! Nu degeaba se spune că politica fiscală este regina politicilor economice!
Vă doresc sărbători fericite cu lumină în suflet şi speranţe de mai bine!
În fiecare zi de joi, cotidianul Zi de zi vă propune o nouă rubrică, realizată de consultantul fiscal Mihaela Göndör, membru în