Administraţia Obama i-a cerut în secret agenţiei de evaluare financiară Standard&Poor"s (S&P) să nu revizuiască perspectiva ratingului SUA de la "stabilă" la "negativă", sugestie ignorată recent de S&P, declară unele surse apropiate situaţiei, citate de cotidianul Washington Post, conform Mediafax.
Oficiali ai Departamentului Trezoreriei au discutat cu S&P dacă agenţia ar trebui să revizuiască perspectiva de rating la "negativă", ceea ce ar indica posibilitatea pierderii calificativului de top "AAA" de către SUA, în următorii ani.
Reprezentanţii Trezoreriei au transmis S&P că subestimează capacitatea politicienilor americani de a ajunge la un compromis asupra reducerii deficitului bugetar, potrivit unei surse. O schimbare în privinţa ratingului nu ar fi fost necesară, au argumentat oficialii, întrucât datoria Statelor Unite poate fi adminis-trată, iar executivul american pregăteşte un plan în acest sens.
La data de 15 aprilie, analiştii S&P i-au răspuns Trezoreriei, afirmând că nu-şi schimbă decizia, iar în 18 aprilie au publicat un raport sceptic asupra posibilităţii ca politicienii americani să ajungă la un acord pentru diminuarea cheltuielilor.
Nu este neobişnuit pentru companii şi guverne să reacţioneze când nu sunt de acord cu o decizie a agenţiilor de rating. În anumite situaţii, companiile, care plătesc pentru a primi rating, caută să-şi asigure serviciile unei agenţii care le asigură cea mai bună evaluare.
Statele Unite sunt un caz special, notează Washington Post. SUA nu solicită rating. S&P şi alte mari agenţii de rating furnizează evaluări fără să perceapă un tarif.
Reprezentanţi ai Trezoreriei şi S&P au refuzat să comenteze informaţiile apărute în publicaţia citată.
Revizuirea în scădere a perspectivei ratingului SUA de către Standard&Poor"s, la "negativă", este prima de la înfiinţarea agenţiei, în 1941, Statele