Daca sarbatoarea Craciunului la romani e sinonima cu "porcariile", de Sarbatoarea Pastelui "papa bun" se face din carnea de miel. Ciorba, friptura, stufat, drob, alea, alea...vorba unei prietene. Sunt topit dupa drob si va spun cu mana pe corason ca iese la fel de gustos si din organe de porc, dar cel din organe de miel, e... e... e de la mama lui.Se prepara relativ usor, dar se serveste cu "duhul blandetii", fiind , dupa parerea mea, o delicatesa pe farfurii si se mai termina si repede, ca de, e mic, ca e drob de miel, nu de elefant.
INGREDIENTE PENTRU O TAVA - 1 drob de miel complet, plamani, inima, ficat, rinichi si splina, cam la 1,2 kg - prapurele - 3-4 legaturi de ceapa verde, - 2 cepe uscate, mari - 2 legaturi de marar proaspat, strange-l cu unghia la tulpina si miroase-l, asa-l alegi -2 legaturi de patrunjel proaspat, gatuie-i si astuia tulpina ca la marar - 11 oua, 6 crude si 5 fierte tari. - ulei pentru calit, - sare - piper - si rabdare, adica: nu ciuguli din ingrediente, ca altfel nu mai ai ce pune-n tava.
PREPARAREA Organele (nu de politie) se curata cat mai exact si se spala in apa rece. Traheea plamanilor, (conducta aia alba de seamana cu o rama) se elimina, iar o atentie speciala trebuie acordata rinichilor. Se dezvelesc din stratul de grasime care ii protejeaza, se taie in jumatati, longitudinal, se curata partea alba de la mijloc si se indeparteaza pielitele, sa ramana perfect curati, de culoarea si consistenta ficatului. Spala-i bine si daca mai au ceva "parfum" de stana, lasa-i 10 minute in apa rece cu putin otzet. Prapurele se inmoaie in apa caldutza, se spala si-l lasi in apa cat timp te ocupi de celelalte.
Apoi faci pe macelaru' si taie toate organele in bucati medii. Curata inima de eventualele cheaguri de sange si pune totul la fiert.
Dupa ce prima apa da in clocot, nu te chinui s-o spumui, ca se arunca. Se spala organ