Cererile pentru bilete de tratament în staţiunile balneoclimaterice depăşesc, şi în acest an, oferta Ministerului Muncii. Pentru mulţi dintre pensionarii cărăşeni, aceste bilete, pentru care trebuie să scoată din buzunar doar jumătate din pensie, reprezintă singura şansă pentru a beneficia de un tratament balnear. Biletele sunt, însă, tot mai puţine de la un an la altul, spre nemulţumirea pensionarilor care vin, zilnic, la sediul Casei Judeţene de Pensii din Reşiţa, pentru a verifica daca se regăsesc pe listele afişate la intrare.
,,Vin pentru a treia oară. Mi-au cerut fel de fel de adeverinţe şi trimiteri iar acum aştept. Parcă mai bine era înainte când stăteam la rând toată noaptea, ne îngrămădeam, Dar lucrurile se rezolvau mult mai rapid" spune Marius Dunea, pensionar siderurgist.
Şansa la o viaţă normală
După munca de o viaţă, tratamentul este o necesitate nu un moft, dar totodată şi o grijă în plus. ,,Eu trebuie să merg neapărat la Herculane, altfel, la iarnă nu o să mă mai pot mişca. Am o grămadă de boli, toate legate de reumatism. Fără acest bilet, nu-mi pot permite să ajung în staţiune. De unde bani când pensia mea abia trece de 550 de lei ? La mine nu este vorba de odihnă şi tratament. Eu am nevoie de aceste băi fiindcă sunt şansa mea la o viaţă cât de cât normală. Am lucrat o viaţă întreagă ca şi poştaş şi am cărat tone de corespondenţă cu spatele. Acum, s-ar putea să mi se refuze biletul fiindcă am fost şi anul trecut la tratament. Ce fac eu în acest caz?" spune şi Maria Ianăş.
,,Până la începutul acestei luni, 187 de pensionari din Caraş Severin au plecat la tratament în staţiunile care au încheiat contracte cu Casa Naţională de Pensii. Acum, a început distribuirea biletelor pentru seria din 27 aprilie" spune Elena Murariu, angajat al Casei Judeţene de Pensii Caraş Severin. În Caraş Severin sunt, la ora actuală, aproape 90.000 de