In ziua de Paste, tot crestinul merge la biserica la slujba sau sa se impartaseasca si apoi, impreuna cu familia sarbatoreste Invierea Domnului in cadrul unei mese festive. In aceasta zi se obisnuieste sa se manance oua inrosite si preparate din carne de miel, se fac gratare (daca vremea este frumoasa) si in unele zone ale tarii se duce cu colindul.
Mielul este simbolul lui Iisus in intreaga traditie crestina. Rugaciunile pentru binecuvantarea mieilor dateaza din secolul VII, iar din secolul IX, pe masa de Pasti a Papei mielul fript a devenit un fel principal. In Europa sunt foarte populari si mieii din unt, paste sau zahar.
Pentru ca ouale nu puteau fi consumate in timpul postului, ele au ajuns la loc de cinste pe masa dupa Inviere. In traditia crestina, oul, colorat si impodobit, este simbolul Mantuitorului, care paraseste mormantul si se intoarce la viata, precum puiul de gaina iesit din gaoace.
Aperitive
- Oua rosii
- Rulouri de somon cu branza
- Drob de miel cu ou fiert
- Rulada cu sunca presata
- Pasta de iepure
- Jumari campenesti
- Bulete de cascaval
- Aperitiv din branza de vaci
- Rosii umplute cu salata de vinete
- Oua umplute
Felul 1
- Ciorba buna de miel cu macris
- Ciorba de berbec
- Ciorba de batal (berbecut) cu legume
- Ciorba din carne de oaie
- Ciorba de ciocanele
- Miel cu ciuperci
- Cus cu carne de miel
- Mancare de ceapa cu carne de miel
- Ostropel de miel
- Bombe la cuptor
Felul 2
- Friptura de miel la tava
- Costite de miel in sos de vin
- Friptura de miel impanata cu usturoi si slanina afumata
- Miel la gratar
- Pui umplut
- Friptura de pui
- Antricoate inabusite
- Pui la cuptor umplut cu