Painea nu ingrasa. Cel putin asa sustin nutritionistii, care adauga insa si cateva conditii si explica rolul pe care il are painea intr-o alimentatie sanatoasa. In 100 de grame de paine sunt, in medie, 250 de calorii. Numarul acestora variaza in functie de ingredientele care au fost folosite pentru producerea painii.
Nutritionistii spun ca, pana la a pune problema daca painea ingrasa sau nu, mai important este faptul ca este un aliment benefic pentru sanatate, scrie Cuisine AZ.
Painea contine vitamine, fibre si minerale esentiale. In plus, painea este o sursa importanta de proteine vegetale, motiv pentru care painea trebuie sa ramana inclusa in alimentatie, singurele restrictii fiind referitoare la cantitatea de paine pe care o consumam. Painea este si o sursa importanta de carbohidrati cu ardere lenta fapt care ajuta la mentinerea constanta a glicemiei, asigura energie organimului si ofera o senzatie de satietate, de lunga durata, motiv pentru care este foarte buna la mai ales la micul dejun. Totusi, carbohidratii din paine sunt daunatori daca sunt asociati cu sosuri si grasimi.
Consumata cu atentie, fara a depasi o ratie de cel mult doua felii de paine la fiecare masa, sau echivalentul a 150-200 de grame zilnic, painea nu ingrasa, ba chiar din contra este un aliat care te ajuta sa-ti mentii silueta.
Trebuie spus ca painea are un indice glicemic ridicat, motiv pentru care este recomandat sa elimini din alimentatie painea alba, fabricata din faina rafinata, dar si produsele de panificatie care contin zahar. Cea mai buna este painea din faina integrala, din faina de secara sau cea din amestecuri de cereale integrale. Un alt secret care face ca painea sa nu-ti afecteze silueta este acela de a mesteca bine fiecare imbucata. Din doua motive: unul pentru ca in felul acesta ajuti procesul de digestie si apoi pentru ca mesteca