Numărul plângerilor care ajung la Colegiul Medicilor din Iaşi cu privire la modul în care pacienţii au fost trataţi de doctori este în creştere cu 30%. Pacienţii mutilaţi din culpă medicală susţin că luarea unei decizii de sancţionare a unui medic durează foarte mult, iar într-un final dată, „pedeapsa" este prea uşoară. Conducerea Colegiului Medicilor din România susţine însă că pretenţiile pacienţilor sunt prea mari şi că de multe ori sunt neîntemeiate.
„Legea malpraxisului este de formă, este o lege în care medicii apără alţi medici, sancţiunea este infimă şi dată prea târziu". Aceasta este concluzia la care au ajuns persoanele nenorocite de doctorii ieşeni care s-au plâns Colegiului Medicilor.
Este şi cazul lui Corneliu Nedelcu (53 de ani) care şi-a pierdut vederea la ochiul drept după ce a fost cobaiul doctorului Narcisa Ianopol de la Spitalul CFR Iaşi. Drama bărbatului a început din 2009 după ce a fost supus unor experimente cu Avastin, fiind injectat în ambii ochi cu acest medicament care nu este recunoscut de Agenţia Naţională a Medicamentului.
Bărbatul a scos din buzunar 6.400 de lei în speranţa că vederea i se va îmbunătăţi, aşa cum l-a asigurat medicul Ianopol. Tratamentul însă i-a agravat boala, retinopatie diabetică proliferativă moderată.
Revoltător: Doi medici ieşeni tratau bolnavii cu instrumente nesterilizate
Iaşi: Oftalmologul Narcisa Ianopol care făcea experimente ilegale pe „cobai“ cu Avastin a fost dată afară de la Spitalul CFR
După mai bine de un an de la plângerea întocmită, în 2010 a venit şi decizia autorităţii: medicul primar oftalmolog Narcisa Ianopol este sancţionată cu un avertisment. Abia anul acesta, în martie, doctorului Ianopol i s-a desfăcut contractul de muncă de la Spitalul CFR pentru că a continuat studiul clinic cu Avastin deşi nu deţinea autorizaţie.
„Nu s-a făcut dreptate în cazul