Zilele din preajma sărbătorii de Sfântu Gheorghe sunt dedicate primei mulsori a turmei de oi.
Zona Banatului păstrează vechile tradiţii pastorale, dintre care unele datează de pe vremea dacilor şi romanilor. Ciobanii se pregătesc să plece cu turmele la munte, în transhumanţă, iar gospodarii participă la măsurişul laptelui. În funcţie de acesta, gospodarii vor primi produsele lactate preparate de ciobani.
Măsuratul oilor la Cuptoare
La poalele Muntelui Semenic există un ţinut de vis cu oameni primitori şi tradiţii străvechi care au supravieţuit timpului. După pădurile care împânzesc zona Reşiţei, apare un loc mirific, cunoscut de localnici sub numele de Cuptoare.
Imediat după Paşti, localnicii sărbătoresc „Măsuratul oilor", tradiţie păstrată în zonă de sute de ani. La „Măsuratul oilor", ciobanii măsoară laptele de la oile fiecărui deţinător de oi, după care calculează cantitatea de brânză cuvenită fiecăruia.
La unele stâne, este invitat preotul, spre a binecuvânta turma de oi. La Cuptoare, totul se petrece ca acum 200 de ani, iar gospodarii încă mai cântă la stână.
După ce toate oile au fost mulse, ei au trecut la ,,măsurat", adică la cântăritul laptelui, cu instrumente speciale, folosite de săteni din vechime.
Socoteala este ţinută an de an într-un caiet special. Câştigătorul din acest an, cel care a obţinut cea mai mare cantitate de lapte, a fost o băciţă, Cătălina Damian. Ea şi familia ei au adus la stână peste 100 de oi, care au dat lapte bun. Femeii i-au pus păstorii pe spate bunda din blană de oaie, semn de mare cinste.
Din primul lapte al oilor de la stâna din dealul Cuptoarelor, ciobanii prepară un caş care este împărţit pe loc între proprietarii oilor.
,,Oile sunt trecute prin strungă, ciobanii le prind pe rând şi le mulg. Aici trebuie şi îndemânare, şi pricepere, dar şi iuţeală fiindcă altfel ţii toată turma