Magistratul Elena Turcu, de la Tribunalul Dâmboviţa, a condus băută, a lovit o maşină în trafic şi i-a înjurat şi ameninţat pe poliţişti. După o anchetă şi un proces, ambele controversate, Curtea Supremă a achitat-o, pe motiv că fapta pentru care a fost deferită justiţiei „nu este prevăzută de lege".
Judecătoarea Elena Turcu, de la Tribunalul Dâmboviţa, a scăpat de acuzaţia de conducere sub influenţa alcoolui, pentru că, în mod curios, nici un test nu a stabilit clar cât alcool consumase în seara de 14 mai 2007, când a fost oprită în trafic de poliţişti. Hotărârea Curţii Supreme, care susţine că fapta pentru care Turcu a fost deferită justiţiei „nu este prevăzută de lege", a fost dată, potrivit informaţiilor RL, pe 8 aprilie, dar până la acest moment instanţa supremă nu a redactat şi motivarea sentinţei.
Procurorii mai pot face încă recurs, deşi tot ei au cerut în instanţă achitarea. „Temeiul folosit de magistraţi, 10 litera b din Codul de procedură penală, care se referă la faptul că fapta nu este prevăzută de legea penală poate indica faptul că au fost probleme cu alcoolemia reţinută în sarcina ei, prin rechizitoriu. Ar fi ciudat ca o alcoolemie de unu la mie să scadă. Poate o fi scăzut alcoolemia şi din cauza trecerii timpului", au explicat sursele RL. Specialiştii contactaţi de RL susţin că, practic, magistraţii Curţii Supreme care au achitat-o pe Turcu au constatat totuşi fapta de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, dar invocă lipsa unor rezultate clare care să ateste gradul alcoolemiei.
De altfel, chiar procurorii au cerut, la ultimul termen, ca judecătoarea să fie amendată, în lipsa unor teste de sânge concludente. Pe parcursul procesului, Turcu a fost suspendată, dar dacă achitarea sa va rămâne definitivă, judecătoarea va putea continua să profeseze.
Problema alcoolemiei. Depistarea concentraţiei, test la care judecătoarea s