Rusia îşi va suspenda exporturile de benzină începând cu data de 1 mai, ca să poată acoperi cererea internă de profil, anunţă viceministrul energiei de la Moscova, Serghei Kudriaşov, citat de agenţia Ria Novosti.
"Am realizat că stocurile noastre de benzină au fost insuficiente. Cred că trebuie să acoperim necesarul intern, chiar cu preţul stopării exporturilor", a declarat, ieri, oficialul rus, adăugând: "Am decis ca societăţile petroliere să furnizeze toate produsele procesate pieţei interne".
Decizia autorităţilor de la Moscova a venit după o săptămână în care a fost înregistrată o criză de benzină în unele regiuni. La finele săptămânii trecute, majoritatea benzinăriilor din regiunea Altai (sudul Siberiei), care nu aparţin marilor producători de ţiţei, şi-au oprit activitatea din cauza lipsei combustibililor. Ulterior, deficitul s-a extins către oraşele siberiene Tomsk, Irkutsk şi Novosibirsk, unde staţiile de alimentare sunt închise sau vând cantităţi limitate de benzină. Lipsa combustibilior s-a făcut simţită, de asemenea, în Murmansk (nord-vestul Rusiei).
Analiştii sunt de părere că producătorii de ţiţei din Rusia s-au orientat către exporturi datorită preţurilor mari din exterior, în condiţiile în care guvernul de la Moscova încearcă să controleze preţurile de pe piaţa combustibililor. Serviciul Federal Antimonopol suspectează existenţa unui cartel între marile companii petroliere din Rusia, iar procuratura a lansat mai multe anchete care îi privesc pe aceştia.
Potrivit datelor oficiale, Rusia a exportat 3 milioane tone de produse petroliere în primele patru luni din 2011, faţă de 3 milioane de tone pe tot parcursul lui 2010.
Preţul benzinei au crescut cu 2-20% în aprilie, pe teritoriul Rusiei, conform presei locale, iar Kudriaşov anticipează un avans de încă 5%. "Unele ajustări ale preţurilor sunt posibile", a afirmat viceminist