Fiecare zi isi are momentele ei de magie, mai ales atunci, cand abia desprins din caldura moale a asternutului, mergi intins spre bucatarie, inca dormind, ca sa pui la fiert ibricul cu apa pentru cafeaua de dimineata.
Si-apoi, imbatat de aroma binecuvantata care emana odata cu aburii, sa simti cum te trezesti la viata, cum capeti puteri pentru inca o zi.
In ceea ce priveste consumul de cafea, parerile sunt inca impartite. Un consum moderat de cafea nu face rau nimanui, ba are efecte benefice asupra organismului, dar in exces, acasa, la birou, cu prietenii, si inca doua, trei dupa amiaza de sete, de plictiseala ori ca sa tii companie cine stie cui, face rau.
Consumata moderat, doua cesti pe zi, una dimineata si alta dupa amiaza, cafeaua are efecte benefice asupra sistemului nervos, reduce starea de oboseala, imbunatateste digestia si stimuleaza activitatea intelectuala, capacitatea de memorare si concentrare.
Studiile recente arata ca doua cesti de cafea pe zi reduc, cu 25%, riscul aparitiei cancerului de colon. Femeile care consuma zi de zi cafea, doua, trei cesti, sunt protejate impotriva aparitiei cancerului la san, iar barbatii sunt protejati impotriva unor forme grave de cancer la prostata.
Din prieten drag, de fiecare zi, cafeaua poate deveni dusman neinduplecat atunci cand e consumata in exces, adica o cantitate mai mare decat poate tolera organismul unui om. Sunt persoane care, pana la pranz, beau deja trei-patru cesti de cafea si vor sa aiba mintea limpede. Bauta asa, una dupa alta, cafeaua isi pierde efectul inviorator si inceteaza sa mai fie un stimulent.
Cafeina, care se gaseste din belsug in cafea si care dimineata dezmorteste creierul si energizeaza organismul, poate provoca palpitatii, transpiratii, dureri de cap, stari de agitatie si nervozitate, ameteli, insomnie, stare de oboseal