Intamplator sau nu, arealul Caucazului, acolo unde kefirul este recunscut ca bautura traditionala a tuturor varstelor este una din zonele cu cei mai longevivi oameni de pe planeta.
Multi cercetatori atribuie aceasta circumstanta caliatilor deosebite ale respectivei bauturi, un fel de iaurt, ceva mai acrisor, unori foarte putin alcoolizat, placut la gust si care, dupa ce l-ai baut, iti da o senzatie deosebita de buna dispozitie si confort.
Un preventiv de exceptie
Ca aspect, kefirul nu difera mult de laptele batut, dar fabricarea este diferita. Kefirul este este produs de actiunea unei o ciuperci in mediul lactic.
Ciuperca este originara din Caucaz, dar, ulterior, s-a raspandit si in alte zone, destul de limitate, intrucat este foarte sensibila la schimbarea conditiilor climaterice si chiar geografice.
Ilya Mechnikov, laureat al premiului Nobel din anul 1908, si-a consacrat o buna parte din viata studiind influenta laptelui covasit, a iaurtului si, mai ales, a kefirului asupra organismului uman.
Studiile sale au ajuns la concluzia ca, prin proprietatile sale, kefirul elimina factorii toxici din organism, intarziind fenomenele de imbatranire a corpului si favorizand longevitatea.
Cercetarile mai recente au demonstrat ca aceasta bautura, consumata sistematic, are efecte spectaculoase in tratarea unor efectiuni, ca: gastrita acuta si cronica, hipertensiune arteriala, cardiopatia ischemica, deficienta de vitamine.
De asemenea, kefirul previne ciroza hepatica, diabetul, ateroscleroza si cancerul. Asemenea boli sunt aroape inexistente in zonele unde kefirul se consuma sistematic de catre populatie.
Un panaceu, bineinteles, oriental
Pentru persoanele sanatoase, kefirul este indicat ca tonic general. Un pahar de kefir, baut seara, asigura buna functionare a tr