Specialiştii în resurse umane din firme au lucrat intens în ultimele săptămâni pentru a pune în practică legea intrată în vigoare la 1 mai. Firmele au stabilit criteriile de performanţă. Inspectoratele teritoriale de muncă acordă în continuare asistenţă societăţilor care vor lămuriri referitoare la modificările din Codul Muncii.
Marilena Balabuti, şef Birou legislaţie - contencios din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, spune că la 11 mai se va mai organiza o întâlnire cu angajatori din Capitală care mai au nelămuriri referitoare la modificări. „Foarte multe firme au cerut ajutor şi continuăm să le acordăm asistenţă. Inspectorii de specialitate din toată ţara pot fi abordaţi pentru orice mică nelămurire", spune Balabuti.
Ce schimbări s-au produs imediat
La sfârşitul lunii aprilie, juriştii şi personalul din departamentele de resurse umane ale companiilor au avut o mulţime de lucru, pentru a pune în practică noua legislaţie a muncii. În primul rând, s-au stabilit criteriile de evaluare a performanţei, unde nu existau deja, pentru ca de la 1 mai să fie introduse în contractele de muncă individuale. Criteriile şi procedurile sunt formulate pentru toţi angajaţii unei firme, nu pentru fiecare angajat în parte şi sunt specificate în regulamentul intern.
Orice modificare ulterioară a acestor documente se va face cu acordul ambelor părţi şi se transformă în act adiţional la contractul individual de muncă. Actele adiţionale la contract trebuie încheiate în cel mult 20 de zile de la producerea modificării. Firmele care au angajaţi de noapte şi-au recalculat cheltuielile cu personalul şi au schimbat statele de plată, fiindcă sporul pentru această muncă a crescut de la 15% la 20%.
Acolo unde existau concedii programate, se pot modifica termenele, deoarece noul Cod al Muncii îl obligă pe angajator să acorde minimum 10 zil