Jurnaliştii din Galaţi, Brăila şi Tulcea sunt nemulţumiţi de încercările partidelor de a impune reglementări abuzive în exercitarea profesiunii lor, acestea culminând cu o lege a presei aflată de luni pe ordinea de zi a plenului Senatului.
Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos" (SJDJ), ce reuneşte zia¬rişti din Galaţi, Brăila şi Tulcea, este printre cele 12 organizaţii media semnatare ale unei iniţiative legislative intitulate „Legea Presei", depuse ieri la Parlamentul României. Proiectul prevede rolul primordial al autoreglementării în mass-media şi a fost depus în contraofensivă la încercările mai multor reprezentanţi ai partidelor politice de a supra-reglementa activitatea din domeniu. Potrivit Cristinei Lupu, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, din punctul de vedere al organizaţiilor de media sunt suficiente reglementările prevăzute în Codul Deontologic Unificat, document adoptat de Convenţia Organizaţiilor de Media pe 24.10.2009. Proiectul a fost depus chiar pe 3 mai, când e sărbătorită "Ziua Internaţională a Libertăţii Presei". Într-un comunicat dat publicităţii cu acelaşi prilej, jurnaliştii din Galaţi, Brăila şi Tulcea îşi exprimă nemulţumirea faţă de încercările reprezentanţilor tuturor partidelor, de la putere şi din opoziţie, de a impune reglementări abuzive în presă. Aceste tentative au culminat cu proiectul „Legii Profesiunii de Jurnalist" (L162/2011), al senatorului PNL Ioan Ghişe, care luni, 2 mai, a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului.
Măsuri aberante
Proiectul lui Ghişe limitează exercitarea profesiunii de jurnalist prin impunerea unor măsuri organizatorice aberante. Spre exemplu, pentru a-şi exercita profesia, jurnaliştii vor trebui să îşi înfiinţeze „cabinete jurnalistice individuale" sau „cabinete jurnalistice asociate", instituţii cu personalitate juridică ce vor avea registratură, arhivă şi