Consumate pe termen lung, sucurile şi alte băuturi carbogazoase, energizantele şi alcoolul pot cauza probleme serioase de sănătate. Specialiştii ne sfătuiesc să înlocuim produsele sintetice cu sucuri naturale, preparate din fructe şi din legume proaspete, cu compoturi şi cu ceaiuri.
În general, medicii recomandă să evităm orice tip de băuturi care conţin coloranţi, arome artificiale, îndulcitori şi alţi aditivi, deoarece aceste substanţe pot periclita serios sănătatea. Din cauza conţinutului ridicat de zahăr, de acid fosforic şi de arome sintetice, aceste băuturi cresc pofta de mâncare şi favorizează apariţia obezităţii. Cu atât mai puţin sunt recomandate băuturile acidulate cu această compoziţie. Ele pot conţine benzen, un compus chimic cu potenţial cancerigen, dar şi acid fosforic, ce poate îmbiedica absorbţia calciului şi a altor minerale în organism, ducând la probleme de creştere şi de dezvoltare a oaselor la copii, precum şi la o creştere a riscului de apariţie a osteoporozei la femeile de peste 40 de ani.
„Pentru persoanele care suferă de boli cardiace, hepatice sau gastrointestinale, nici apa carbogazoasă nu este recomandată. Având în vedere conţinutul mare de gaz, aceasta produce o serie întreagă de probleme la nivel gastric, dar şi intestinal. De aceea, se recomandă atât persoanelor adulte, cât şi copiilor băuturi naturale din fructe, apă plată, ceaiuri şi compoturi. Pot fi preparate shake-uri din fructe, cu adosuri de scorţişoară sau de vanilie. Compoturile reprezintă, de asemenea, variante optime ce pot înlocui băuturile artificiale", spune biologul nutriţionist Livia Nena de la Centrul Bio Nutriliv din Bucureşti.
Energizantele, interzise adolescenţilor
Băuturile energizante conţin o asociere de substanţe nocive precum fructoza, taurina sintetică, efedrina, guarana şi alte elemente chimice care pot duce la apariţia unor