Ediţia din acest an este marcată de împlinirea a 50 de ani de la moartea poetului Lucian Blaga, care a lăsat o moştenire culturală remarcabilă pentru cultura românească.
Manifestarea cultural internaţională a ajuns la ediţia cu numărul 31 şi se desfăşoară în perioada 6-8 mai la Lancrăm, Sebeş şi Alba Iulia.
Festivalul reuneşte personalităţi de primă mână din ţară şi străinătate şi va fi marcat prin lansări de carte şi dezbateri culturale.
Vineri, de la ora 19.00, în Cetatea Câlnicului va răsuna flautul, dar şi naiul şi orga, în cadrului unui concert extraordinar de susţinut de Viorel Ciurtin şi Mădălina Luca.
Lansări de carte şi dezbateri
În a doua zi a Festivalului, vor avea loc depuneri de coroane de flori la statuia poetului din satul natal, Lancrăm, şi se va putea vizita casa memorială din localitate.
Festivalul va avea interferenţe şi cu Târgul de carte „Alba Transilvana “, care are loc la acest sfârşit de săptămână la Alba Iulia. Aici se vor lansa volume precum „La curţile dorului“ şi „ Filosofia stilului“.
Sâmbăta seara, de la ora 18.00, la Casa de cultură din Sebeş se va lansa volumul dedicate actriţei Lucia Mureşan, care a trăit la ediţiile precedente poezia lui Blaga pe scenă. Tot aici va avea loc un spectacol liric şi se vor decerna premiile Festivalului care poartă numele poetului şi filosofului.
Ediţia din acest an se va încheia duminică, de la ora 18.00, la Muzeul „Ioan Raica“ cu un recital de folk, susţinut de Mircea Vintilă, Florin Săsărman, Vali Şerban, Ovidiu Mihăilescu şi Daniel Avram.
Lucian Blaga a fost filozof, poet, dramaturg, jurnalist, profesor universitar şi diplomat român. Personalitate impunătoare şi polivalentă a culturii interbelice, Lucian Blaga a marcat perioada prin elemente de originalitate compatibile cu înscrierea sa în universalitate.