Datele existente la finele lunii februarie arată că România va înregistra în primul trimestru creştere economică, deci, din punct de vedere statistic, acesta ar însemna ieşirea din recesiune, a declarat astăzi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
"Datele pe care le am, până la sfârşitul lunii februarie, mă îndreptăţesc să spun că, per ansamblu, trimestrul I va fi cu o creştere economică pozitivă, ceea ce ar arăta, repet, din punct de vedere statistic, că România a ieşit din recesiune", a spus Tănăsescu, la postul public de radio, potrivit Agerpres.
El a subliniat însă că nu s-a terminat criza ce afectează întregul glob, inclusiv România, şi încă persistă riscuri la nivelul multor ţări şi multor segmente, inclusiv cel bancar.
"Asistăm încă la o convalescenţă a economiilor din Europa. Sigur, mai mult în partea Europei avansate şi mai puţin în partea Europei emergente, din care face parte şi România", a precizat oficialul FMI.
Potrivit acestuia, România se află pe o cale bună, iar acest trend crescător al anului 2011 va fi mai mare în 2012 şi 2013.
Tănăsescu a menţionat că asistăm cu certitudine la o reluare a creşterii economice, dar la o creştere graduală, nu ca cea din 2005-2007, de 6-7%.
Risipa fondurilor publice, o problemă
"A ne concentra să atragem bani de la UE, a eficientiza şi a prioritiza cheltuielile publice, a învăţa dacă este cazul să atragem bani privaţi prin parteneriate reprezintă din punctul meu de vedere principalele căi de creştere economică în anii care urmează", a mai spus reprezentul României la FMI.
El a mai menţionat că agricultura este o problemă-cheie în România, iar în acest domeniu trebuie să avem o politică bine definită, care să asigure predictibilitate pentru investitori şi să definească sectoarele spre care se va merge.
"Cred că