În ultimele luni, preţurile legumelor şi fructelor au crescut alarmant, fie că sunt de import sau autohtone. În pieţele din Braşov, cartoful nou de import se vinde cu un euro kilogramul, iar producătorii spun preţul celui românesc ar putea ajunge şi la şase lei, pe kilogram.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că România înregistrează cea mai mare creştere a preţurilor la alimente din regiune, după Bulgaria. Acesta a mai precizat că există un dezechilibru major între producţia şi nevoile interne, acestea din urmă fiind mult mai mari decât resursele. Scumpirile de tot felul, dar în primul rând cele înregistrate la alimente, sunt simţite de toţi românii, a căror putere de cumpărare a scăzut în ultima perioadă.
O adevărată explozie a preţurilor a avut loc, în ultimele luni, la fructe şi legume. Pe lângă scumpiri, în pieţele din Braşov, marfa autohtonă pare să se fi împuţinat, în comparaţie cu produsele de import. În patria cartofului, acesta se vinde cu 4 lei kilogramul şi este adus din Egipt.
„Noi avem pământuri, dar de cinci ani am renunţat să mai vindem ce cultivăm pe ele. Preferăm să cumpărăm legume de import şi să le vindem pe firmă. Cum sunt şi cartofii aceştia noi, de import. Îi dăm cu 4 lei. Aşa reuşim să câştigăm ceva, dar, pe când vindeam cartofii noştri, am ieşit chiar şi în pierdere. Nu sunt subvenţii, transportul e scump, nu e nicio o afacere să fii agricultor în România", a declarat Maria Nagy, una dintre vânzătoarele braşovence.
Descurajaţi de politicile statului, puţinii producătorii braşoveni se tem că, în scurt timp nu îşi mai vor găsi deloc locul pe piaţă.
„Marfa e aceeaşi, munca e aceeaşi. Lumea, în schimb, cumpără din ce în ce mai puţin. Oamenii au buzunarele goale şi strâng cureaua la tot, reduc şi porţia de mâncare. Subvenţiile despre care se vorbeşte sunt o glumă. Numai