Daca faci un exercitiu de imaginatie si te gandesti cum ar fi viata fara alimente ca paste, paine, cereale, prajituri, pentru ca acestea ti-ar provoca o stare pronuntata de rau, nu ti s-ar parea tocmai usor.
Unele persoane se afla insa in aceasta situatie, deoarece sufera de boala celiaca, o afectiune autoimuna care este caracterizata printr-o reactie severa a organismului la produsele care contin gluten (cum sunt cele enumerate mai sus).
Si, in timp ce oamenii care au aceasta boala nu au de ales decat sa se fereasca de gluten, exista si persoane care aleg de buna voie sa evite produsele care contin acest nutrient, pentru ca incearca sa slabeasca. Numai ca, potrivit expertilor citati de LiveStrong, o astfel de dieta poate functiona, dar nu este chiar cea mai indicata metoda de a slabi.
Ce alimente contin gluten
Glutenul este numele comun pentru proteinele gasite in anumite cereale (orz, secara), si in toate formele de grau. Exemple de produse care contin gluten: paine, prajituri, biscuiti, carne ambalata si mezeluri, inghetata, paste.
Cei care sufera de boala celiaca trebuie sa fie precauti inclusiv cu alimentele care sunt procesate cu echipamente cu care este procesat si graul (este posibil sa scrie pe eticheta: "poate contine si urme de grau").
Ovazul nu contine in mod natural gluten, insa adesea este cultivat langa campuri de grau si secara, iar fermierii pot inversa terenurile pe care cultiva aceste cereale, astfel ca ovazul poate fi "contaminat" cu gluten.
Despre dieta fara gluten
In ceea ce priveste persoanele care tin sau vor sa tina o dieta fara gluten in speranta ca vor slabi, expertii sunt de parere ca o astfel de cura nu inseamna automat si o talie mai subtire, contand foarte mult ce alimente fara gluten consumi.
Marlisa Brown, un dietetician din New Y