Desi nu a fost omologat oficial, brutarii sustin ca este vorba de un record, intrucat nimeni nu a reusit pana acum sa coaca o paine de casa cu cartofi atat de mare, intr-un cuptor traditional. Brutarii au framantat manual un aluat de 70 de kilograme, din 30 kg de faina, 5kg cartofi, drojdie, apa si sare si, dupa ce acesta a crescut, painea a fost introdusa la cuptorul încins la 500 de grade, unde a stat timp de 6 ore.
Painea record a fost coapta in mod traditional, pe vatra, dupa ce cuptorul a fost incins cu lemne de fag. Brutari s-au asteptat ca painea sa cantareasca 55 de kilograme, dar au avut surpriza ca, dupa scoaterea din cuptor, ea sa cantareaca doar 47,8 kg. Crusta arsa, formata la copt, masura un centimetru, motiv pentru care a fost razuita cu ajutorul unei sabii. Pentru a testa cuptiorul, brutarii au copt vineri o paine, de 38 de kg, din care au taiat o felie de aproape un metru lungime, care, asa cum se spune in zona, ar ajunge pentru hrana pe o zi a unui cosas.
Dupa ce au curatat painea de aproape 48 dekg, brutarii au invitat curiotsii, adunati in numar mare, sa rupa din pita fierbinte. Localnicii si turistii veniti la Zilele Sfantu Gheorghe s-au ospatat bucurosi din painea aburinda, nu inainte de a se fotografia cu pita uriasa facuta de brutarii secui.
Desi nu a fost omologat oficial, brutarii sustin ca este vorba de un record, intrucat nimeni nu a reusit pana acum sa coaca o paine de casa cu cartofi atat de mare, intr-un cuptor traditional. Brutarii au framantat manual un aluat de 70 de kilograme, din 30 kg de faina, 5kg cartofi, drojdie, apa si sare si, dupa ce acesta a crescut, painea a fost introdusa la cuptorul încins la 500 de grade, unde a stat timp de 6 ore.
Painea record a fost coapta in mod traditional, pe vatra, dupa ce cuptorul a fost incins cu lemne de fag. Brutari s-au asteptat ca painea sa cantareasca 55 de