Dovleceii care se cultiva la noi au culoarea alb-verzuie, marmoreana, cand sunt foarte proaspeti, sunt mari si alungiti precum castravetii. Dovleceii prezinta importanta in terapia naturista datorita compozitiei lor. Sunt foarte bogati in apa, cam 95% din masa lor, dar pulpa si, mai ales, coaja contin mari cantitati de vitamina B9, vitamina A, magneziu, fosfor si potasiu si fibre alimentare.
Dovleceii se consuma, la gatit sau in scop terapeutic, cat sunt inca imaturi. Cei "batrani" nu mai sunt comestibili, prezentand interes doar pentru semintele din interior.
Dovleceii au cele mai bune efecte terapeutice atunci cand sunt consumati in stare cruda, lucru care se intampla mai rar. Taiati in cuburi mici se pot pune in salata de vara, alaturi de rosii, ardei, castraveti. Doza zilnica ar trebui sa fie de 200 de grame.
Prin fierbere sau prajire, dovleceii isi pierd o parte din principiile active. Raman insa fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare si in forma aceasta, gatiti, se recomanda cardiacilor si hipertensivilor, dar si persoanelor supraponderale.
Sucul proaspat de dovlecei ramane optiunea ideala pentru persoanele care vor sa beneficieze de bogatia de vitamine si minerale. Dovleceii se spala bine si se dau prin storcatorul de fructe cu tot cu coaja. Din 300 de grame de dovlecei se obtin cam 200 ml de suc, nu prea placut la gust, care trebuie baut imediat deoarece, ca si sucul de cartofi, oxideaza foarte repede.
Sucul de dovlecei se recomanda persoanelor care sufera de reumatism si poliartrita reumatoida deoarece stopeaza procesele degenerative, reduce inflamatia articulatiilor si ajuta la recapatarea mobilitatii normale a articulatiilor.
Sucul de dovlecei este recomandat persoanelor care au lipsa de calciu. Magneziul din compozitia dovlecelului este un mineral esential in asimilirea cal