Mulţi români au găsit în ultimii ani o soluţie ingenioasă pentru a contracara creşterea preţurilor la alimente. Este vorba despre vânătoarea de produse pe cale să expire şi pe care le cumpără la preţuri şi de patru ori mai mici. Ce riscuri pentru sănătate implică totuşi acest stil de viaţă?
Adrian G. (30 ani), căsătorit şi tatăl unui copil de 1 an, şi-a făcut un obicei în a ieşi zilnic la vânătoare de alimente chilipir. Tânărul a acceptat să-l însoţim la cumpărături pentru a ne dovedi ce economii poate face astfel pentru bugetul familiei.
Prima vizită am făcut-o la un hipermarket din Grozăveşti. Este ora 18. În timp ce restul cumpărătorilor se plimbă gânditori în ritm de melc printre rafturi, Adrian merge ţintă la raioanele unde ştie că se ascund "adevăratele oferte". Azi, la raionul de lactate a găsit Mozarella Delaco la preţul de 5,3 lei, pachetul de 500 g. Fără să stea pe gânduri pune 4 pachete în coşul de mână şi pleacă mai departe. În timp ce se-ndreaptă spre casa de marcat socoteşte cu voce tare: "4 ori... vine... 10,6 lei kilul, adică 40% din preţul real. E perfect. Nici măcar un kilogram de urdă nu-ţi poţi lua cu banii ăştia, iar eu tocmai am pus mâna pe-o delicatesă. Suntem doi adulţi în casă, plus fiica noastră care-i un sfert de om. Două kilograme de brânzică ne ajung lejer o săptămână. Nu-i nici o problemă că expiră în trei zile. Îţi zic asta din experienţă. Fiindcă e ţinută-n zer, zerul n-o lasă să se strice nici peste trei săptămâni. Ce, crezi că ciobanii îşi păstrau brânza în zer cu cronometru-n mână?".
Adrian îmi face discret semn cu capul să-l urmez. Făcând slalom printre raioane, bucureşteanul mă aduce în faţa unui raft unde a descoperit o altă ofertă. Mâinile i se mişcă iute şi apucă toate caserolele cu "Caşcaval Pane CrisTim 200g". Îşi explică gestul repezit: " Preţul este foarte bun. Uite, acum costă 3,59 de la 7 lei, adică 18