Diabeticii au numeroase restrictii la mancare, inclusiv la fructe, insa, in ceea ce priveste categoria din urma exista mai multe alegeri potrivite pentru ei.
Conform Asociatiei Americane a Diabetului, fructele sunt bogate in vitamine, minerale si fibre si pot fi parte din alimentatia diabeticilor cu conditia sa fie consumate in portii mici si evitate in formele cu adaos de zahar, cum ar fi compoturile.
In plus, daca tii cont de indicele glicemic (IG) pentru a avea sub control diabetul, e bine sa stii ca cele mai multe fructe au un IG scazut.
Dupa cum arata Every Day Health, iata cateva fructe care au un continut redus de carbohidrati si un indice glicemic scazut, astfel ca pot fi consumate si bolnavii de diabet.
1. Fructe de padure
Afinele, capsunile sau orice alt tip de fructe de padure sunt foarte bune pentru diabetici deoarece, conform Asociatiei Americane a Diabetului, sunt bogate in antioxidanti, vitamine, fibre si au un continut redus de carbohidrati. Trei sferturi de ceasca de afine proaspete are 62 de calorii si 16 grame de carbohidrati.
Poti combina fructele de padure cu iaurt degresat, pentru a-ti face un fel de parfe, ideal pentru micul dejun - un strat de fructe, unul de iaurt, unul de fructe, unul de iaurt.
2. Cirese
Si acestea au putini carbohidrati si un indice glicemic scazut, putand fi incluse in dieta diabeticilor. 12 cirese au circa 60 de calorii si 14 grame de carbohidrati. Ciresele sunt bogate in antioxidanti, acestia putand lupta impotriva bolilor de inima, a cancerului si a altor afectiuni.
De preferat este sa fie consumate proaspete sau congelate, insa, daca alegi si varianta uscata, asigura-te ca nu contin adaos de zahar citind atent ingredientele.
3. Piersici
Acestea contin vitaminele A si C, potasiu si fibre. Sunt