Fermierii români au solicitat Parlamentului European dreptul a cultiva soia modificată genetic pentru obţinerea proteinei vegetale necesară în hrana animalelor, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată până la finele lunii iunie.
'Am făcut lobby la nivelul Parlamentului European pentru a introduce un raport legat de cultivarea plantelor modificate genetic, nu toate plantele, ci doar pentru soia, deoarece avem nevoie de proteină vegetală în hrana animalelor. Anul trecut, Comisia Europeană a luat o decizie prin care dă dreptul fiecărui stat să poată cultiva sau nu, iar noi vrem să-i convingem prin organizaţiile profesionale că avem dreptul să cultivăm', a declarat, miercuri, pentru AGERPRES directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Daniel Botănoiu.
Acesta consideră că, în ceea ce priveşte cultivarea soiei modificată genetic, trebuie separat consumul de producţie.'Nu contestăm că e bună sau nu pentru consumul uman, acest lucru o spun cei de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), medicii şi oamenii de ştiinţă. Demersurile noastre în Comisia de agricultură din Parlamentul European sunt doar pentru a cultiva, nu şi pentru consumul uman. Această decizie face parte, însă, dintr-un raport pe mediu care va fi expus în plen pentru a fi votat sau respins, cel mai probabil până la sfârşitul lunii iunie. Consider că atât timp cât permiţi consumul trebuie să permiţi şi cultivarea', a explicat Daniel Botănoiu.
Deşi Uniunea Europeană a interzis cultivarea soiei modificate genetic în ţările membre, aceasta importă cantităţi semnificative pentru hrana animalelor din SUA şi America Latină.
'România are importuri mici de ulei de soia, dar importă mari cantităţi de şrot şi făinuri proteice, în jur 800.000 - un milion de tone, cantităţi folosite în hrana animal