Legea educaţiei prevede că statul îi poate finanţa şi pe elevii care învaţă în şcoli private. Parteneriatul public-privat ca soluţie pentru o educaţie mai bună a fost subiectul unei conferinţe organizate de Fundaţia „Dinu Patriciu“.
Găsirea unor soluţii pentru un învăţământ mai performant a fost preocuparea reprezentanţilor autorităţilor şi mediului privat care s-au întâlnit la dezbaterea „Parteneriatul Public-Privat în Educaţie", organizată ieri de Fundaţia „Dinu Patriciu".
„Cred că suntem cu toţii de acord că sistemul educaţional românesc se află în impas şi nu de acum ori de anul trecut, ci de ceva vreme. Noi considerăm că o potenţială soluţie pentru problemele sistemului educaţional ar fi o implicare mai puternică a sistemului privat în şcoala românească", a explicat Tincuţa Baltag, directorul general al Fundaţiei „Dinu Patriciu". Ea spune că noua Lege a parteneriatului public-privat a şi creat cadrul legislativ favorabil pentru dezvoltarea de proiecte în educaţie. „Este vorba despre un cuvânt cheie în acest demers şi anume «încrederea»: atât din partea sistemului privat - care trebuie să investească bani în aşa ceva, cât şi din partea Ministerului Educaţiei, şi a Guvernului în general, care ar trebui să cedeze o parte din control şi să participe la finanţarea unor astfel de proiecte". Un astfel de proiect comun ar putea fi legat de ideea că finanţarea urmează elevul, chiar şi într-o şcoală privată.
Colaborare, nu privatizare
„Nu vorbim despre privatizarea educaţiei, ci despre o colaborare reală între Ministerul Educaţiei şi companiile, fundaţiile, organizaţiile neguvernamentale din România, pentru realizarea aceluiaşi scop: creşterea nivelului educaţiei", precizează Tincuţa Baltag.
Liliana Preoteasa, director general în Ministerul Educaţiei, spune că elevii pot primi finanţarea care li se cuvine şi dacă învaţă în şcoli particul