Nu mai puţin de 82% dintre români spun că sunt puţin, foarte puţin sau deloc informaţi cu privire la Republica Moldova, arată rezultatele studiului „Republica Moldova în conştiinţa publică românească”, publicat astăzi de Fundaţia Soros. Sursa: VLAD STANESCU
Doar 1% dintre respondenţi se declară foarte bine informaţi, în timp ce 10% zic că sunt bine informaţi.
La întrebarea „Pe dumneavoastră personal cât de mult vă interesează ceea ce se întâmplă în Republica Moldova?”, 38% dintre persoanele chestionate au menţionat că sunt puţin interesate de subiect, 32% - foarte puţin sau deloc. Doar 22% dintre români se declară interesaţi în mare sau foarte mare măsură de ceea ce se întâmplă peste Prut.
„Lipsa de cunoaştere, ca şi posibila lipsă de interes, îşi pot găsi explicaţii la nivelul educaţiei, al mediatizării şi al interesului politic la nivel public în România faţă de problema în cauză. În ce priveşte lipsa de educaţie la nivelul şcolii, ea poate funcţiona cu siguranţă pentru un segment de populaţie educat înainte de 1989, când a existat o interdicţie de a aborda subiectul «Basarabia». Acesta era un subiect interzis pentru învăţători, profesori şi elevi. Chiar şi în facultate, subiectul era abordat cu mare grijă. Explicaţia lipsei de informare prin educaţie funcţionează pentru cetăţenii mai în vârstă de 40 de ani. Pentru cei sub 40 de ani, care au fost educaţi în libertate, după 1989, nu mai este explicabil în acelaşi fel. (...) Constatăm o carenţă serioasă la capitolele Geografie şi Istorie în şcoala românească. Un alt factor explicativ se leagă de faptul că problematica Republicii Moldova nu a fost mediatizată adecvat în spaţiul public românesc (...)”, arată Liliana Popescu, unul dintre autorii studiului.
Pe categorii de vârstă, cei între 55 şi 64 de ani sunt mult mai receptivi decât tinerii adulţi (18-24 de ani).
@N