Datorita calitatilor sale terapeutice, castravetele, pe numele stiintific Cucumis sativus, poate fi folosit ca remediu natural in tratarea intestinelor iritate, reumatismului, gutei, constipatiei, arsurilor solare.
Fiind un bun laxativ, contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Semintele de castravete trateaza afectiuni variate precum tusea, probleme cu expectoratia, probleme ale tenului. Ridurile pot fi combatute prin aplicarea unor creme ori masti pe baza de castravete.
Castravetii sunt originari din sudul Asiei, iar la noi au fost aclimatizati de peste 2500 de ani si tot de atunci sunt folositi si ca medicament. Acum, in Romania, sunt cunoscute doua soiuri de castraveti, unul de muraturi si altul de salata.
Castravetele de muraturi este mic, are coaja aspra, buburoasa, de un verde inchis. Castravetele de salata, numit si bulgaresc, este lung, pana in 40 de cm, are coaja neteda, lucioasa, de un verde inchis, si creste, de obicei, in sera. Soiul acesta se gaseste in magazine pe tot parcursul anului.
Se recomanda ca in salata castravetele sa fie folosit cu tot cu coaja. Coaja castravetelui in stare cruda este un adevarat depozit de vitamine din grupul B, vitamina A si C, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.
Castravetii se consuma cruzi, in salate sau murati. Procedeul de murare, cu saramura ori otet, reduce continutul de vitamine din compozitia castravetelui, dar pastreaza intact continutul de minerale. In plus, sub aceasta forma castravetii contin substante care ajuta la imbunatatirea digestiei. De aceea iarna, castravetii murati sunt nelipsiti de la mesele cu mancaruri grele, multa carne, adesea grasa.
Sucul de castraveti
Castravetele fiert ajuta la vindecarea iritatiilor intestinale si duce la calmarea spasmelor abdominale. Sucul de castraveti se obtine folosind storcatorul