Etichetele produselor alimentare vor conţine, în perioada următoare, informaţii despre toate ingredientele incluse şi despre posibilele efecte pe care acestea le pot avea asupra sănătăţii consumatorilor. Un raport în acest sens a fost adoptat de Comisia pentru sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European.
Etichete neinteligibile
Rezultatele unui recent studiu al institutului european de sondaj Eurobarometer au arătat că doar 58% dintre europeni pot citi corect eticheta unui produs alimentar. Pentru a veni în ajutorul consumatorilor, Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European şi-a dat acordul pentru mai multe amendamente privind modul de etichetare a produselor alimentare. În ceea ce priveşte lizibilitatea, s-a căzut de acord asupra faptului că dimensiunea literelor folosite nu trebuie să fie mai mică de 1,2 mm. În acest mod, informaţiile sunt mai clare şi mai uşor vizibile pentru consumatori. Pe ambalaje vor fi incluse şi listele cu substanţe alergice pe care produsele pot să le conţină.
Consumatorii vor fi informaţi prin intermediul etichetelor şi în legătură cu locul de provenienţă a unor produse precum carnea, lactatele, fructele, legumele şi unele alimente procesate. De exemplu, dacă produsele alimentare provenite de la un animal sunt procesate pe teritoriul a trei state diferite, toate acestea ar trebui să se regăsească pe etichetă.
Informaţiile obligatorii, conform noului regulament european, ar trebui menţionate pe spatele ambalajului, nu neapărat pe faţă. Ele trebuie să facă referire la conţinutul de grăsimi saturate, zahăr, sare, proteine, carbohidraţi, acizi graşi şi valoare energetică.
Indicaţii clare vor trebui să existe, potrivit noilor reguli, şi în cazul folosirii unor substanţe care imită gustu