Luna trecută, preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au mai crescut cu 0,9%. Cele mai mari creşteri ]n aprilie, dar şi de la începutul anului, se înregistrează la cartof, zahăr, legume şi fructe.
Cetăţenii sunt nevoiţi să scoată din buzunar pentru mâncare din ce în ce mai mulţi bani. Preţurile cresc de la o lună la alta şi până şi cartoful, considerat mâncarea săracului, a trecut în categoria alimentelor de lux. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Olt, preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut în luna aprilie faţă de luna anterioară cu 0,9%. Creşterea mărfurilor alimentare faţă de aprilie 2010 este de 10,91%, din care 5% numai de la începutul anului.
Cartoful, regele scumpirilor
În timp ce doar câteva alimente au înregistrat scăderi foarte mici de preţuri, până la un procent (fasole, citrice, lapte, brânză, ouă), oltenii sunt nevoiţi să scoată din buzunar mai mulţi bani pentru a-şi asigura mâncarea. „E vai de noi, o să murim de foame în ritmul ăsta. Dai 2,5- 3 lei pe cinci cartofi să faci o ciorbă chioară pe zi. Dacă mai iei şi-o pâine pentru o întreagă casă, la sfârşitul lunii constaţi că dai pe mâncare mai mult decât salariul”, spune Irina Ghergu, confecţioner. La rândul lor, şi comercianţii sunt afectaţi. „Avem din ce în ce mai puţini clienţi. Nici cartoful nu se mai vinde ca altădată. Oamenii se plâng de criza care i-a adus în pragul sărăciei”, spune Elena Puţică, vânzător Piaţa Steaua (foto)
Statisticile arată că cele mai mari creşteri de preţ s-au înregistrat la cartof (4,5% faţă de luna martie şi 30,3% faţă de decembrie 2010), zahăr (4,5% în aprilie şi 17,5% din decembrie 2010), legume (2,84% aprilie şi 22,5% sfârşitul anului trecut) şi fructe (3,79% aprilie şi 21,2% în ultimele patru luni). Creşteri de peste un procent s-au înregistrat şi la produsele de morărit, restul alimentelor înregistrâ