Evenimentul începe la orele 12.00 şi este organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural-ANTREC Buzău şi pensiunile din Varlaam.
Lansată odată cu momentul plecării oilor la munte, când ciobanii aleg oile mânzări de oile sterpe, separă stânele şi sunt înţărcaţi mieii, sărbatoarea se constituie în prilej de prezentare a destinaţiei turistice Varlaam ca poartă de intrare spre Penteleu şi veche localitate aflată pe Drumul Oilor.
Concurs de gătit tradiţional
În cadrul evenimentului, gastronomia judeţului Buzău va fi încă o dată pusă în valoare, proprietarii de pensiuni participând la Concursul de Gătit Ciobaneşte. Fiecare echipă va primi din partea organizatorilor o jumătate de miel, ceaun, apă caldă şi lemne pentru foc, urmând ca fiecare concurent să-şi demonstreze maiestria culinară, pregătind reţete specifice zonei din care provine.
În final, juriul va acorda premii pensiunilor în funcţie de gustul, aspectul, ineditul preparatului, tradiţionalitatea şi creativitatea echipei în prezentarea reţetei.
Totodată, organizatorii vor prezenta publicului şi produsele tradiţionale din zonă, respectiv brânza, bulzul şi ţuica de Varlaam, a metodelor specifice de preparare a acestora şi a posibilităţilor de utilizare terapeutică a zerului rezultat în urma preparării brânzei.
Ca în fiecare an, organizatorii vor promova produsul turistic inedit valabil la pensiunile din zonă, "Terapia cu zer de Varlaam". Produsul turistic constă într-un program de refacere a turiştilor, o cură de detoxifiere în care este folosit zerul în combinatie cu fructe de pădure, mere, căpşuni, morcovi, dar si băi de catifelare a epidermei, în zer, lapte şi miere.
Terapia cu zer se practică de mai multe secole la Varlaam, ea fiind pentru prima dată adusă în atenţia mediului medical în anul 1859 de către Enache Persescu, cel care ridica în zonă un st