Carnea trebuie să aibă o culoare rozalie, solzii peştelui nu trebuie să se cureţe uşor, iar gemul se aruncă dacă are mucegai. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANU
De cele mai multe ori, termenul de valabilitate înscris pe ambalajul alimentelor este mai mic decât cel real, însă alimentele se pot strica şi mai repede dacă nu au fost păstrate şi ambalate în condiţii optime.
Dincolo de valabilitatea înscrisă pe etichetă, simţurile umane pot "depista" mai uşor alimentele stricate. Nutriţioniştii vă explică cum puteţi recunoaşte alimentele care nu sunt sigure pentru consum.
Carnea nu trebuie să fie lipicioasă
Carnea în carcasă rezistă una-două zile după data de expirare de pe ambalaj, dar evitaţi să consumaţi semipreparate din carne dacă au depăşit data de valabilitate, chiar dacă "arată bine". Conservanţii pot masca cu succes "miezul" stricat. Odată scoasă din această carcasă, carnea nu rezistă mai mult de două zile şi, chiar şi aşa, trebuie gătită bine la foc "tare".
"Carnea proaspătă nu trebuie să aibă un miros înţepător, sângele trebuie să fie roşu deschis, iar la pipăit trebuie să fie umedă, nu lipicioasă. Atunci când capătă o culoare maronie este stricată", explică medicul Eduard Adamescu, nutriţionist la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Calea Moşilor" din Bucureşti.
La carne tocată aceste semne sunt mai puţin vizibile, fiind un amestec de slănină, zgârciuri şi, într-o proporţie mai mică, de carne macră. De aceea, nu trebuie păstrată în frigider mai mult de o zi. Aceleaşi reguli se aplică şi la mici. Însă, "micii care se umflă atunci când sunt puşi pe grătar şi au un miros puternic de amoniac nu sunt stricaţi. Amoniacul este un ingredient indispensabil, menit să ţină bacteriile la distanţă", explică medicul.
Peştele cu branhii maronii e stricat
Atunci când cumpăraţi pe