Lichidarea liderului reţelei teroriste al Qaeda, Osama bin Laden, printr-o operaţiune specială de tip comando executată de trupele speciale ale Marinei SUA (SEAL) este un exemplu de succes militar care a îndeplinit toate atributele unei astfel de misiuni: rapidă, bine executată, fără victime în echipă sau colaterale. Cu toate acestea, a fost aşezată doar pe locul 2 în istoria succeselor militare de tip comando.
După sfârşitul celui de-al doilea război mondial, astfel de operaţiuni au ajuns să fie des folosite de armatele moderne. Jurnaliştii de la dailybeast.com au apelat la trei experţi militari pentru a stabili care au fost cele mai bune 13 operaţiuni comando după 1945. Maiorul John J. Plaster (fost membru al trupelor speciale ale Armatei SUA şi expert lunetist), plutonierul Terry Schappert (veteran al Beretelor Verzi) şi colonelul Joe Felter (cercetător la Stanford University şi fost director al Centrului de Combatere a Terorismului de la Universitatea West Point) au ordonat aceste misiuni de la cea mai prost executată la cea mai de succes.
13. Criza ostaticilor de la şcoala din Beslan (1-3 septembrie 2004)
A fost misiunea cu cel mai prost rezultat din istoria modernă şi a avut loc în Osetia de Nord, la Beslan. Zeci de separatişti ceceni au luat ostatici aproximativ 1.200 de elevi într-un gimnaziu din Beslan, pe care l-au înţesat cu explozibili. Trupele ruseşti au înconjurat şcoala, dar în a treia zi negocierile s-au blocat. Două bombe ale cecenilor au fost detonate şi s-a dezlănţuit haosul. Rezultatul: între 300 şi 400 de morţi şi aproape 1.000 de răniţi. Criza a fost folosită de Vladimir Putin, pe atunci preşedintele Rusiei, pentru a-şi spori autoritatea prin legi care îi dădeau mai multe puteri.
12. Operaţiunea "Gheara vulturului" (Eagle Claw) din Iran (24-25 aprilie 1980)
52 de cetăţeni americani au fost luaţi ostatici la ambas