O alimentatie care este bogata in colesterol, grasimi saturate (de regula animale) si grasimi trans (in principal de tipul margarinei, gasite in special in produse de patiserie si de tip fast-food) creste nivelul de colesterol din sange, marind riscul de a face boli de inima, dupa cum arata Asociatia Americana a Inimii.
Aceasta asociatie recomanda un aport zilnic de maxim 300 de mg de colesterol, iar pentru cei care au colesterolul marit acesta ar trebui sa fie de maxim 200 de mg.
Iata, conform Everyday Health, cateva alimente cu un continut ridicat de colesterol.
1. Oua
Daca mananci un ou, deja ai consumat aproximativ 200 de mg de colesterol. Insa, in privinta acestui aliment, cercetarile sunt contradictorii, cele mai recente aratand ca ouale cresc colesterolul "bun" (HDL), dar nu si pe cel "rau" (LDL), ajutand astfel arterele sa fie mai curate, fara depuneri de colesterol.
2. Macaroane cu branza
Ingredientele clasice pentru macaroane cu branza - lapte integral, unt si branza - abunda in grasimi saturate si colesterol. Insa, daca folosesti lapte cu 1% grasime in loc de unt si lapte integral si pui branza cu un continut scazut de grasime, vei obtine macaroane cu branza care au mai putin de jumatate din cantitatea de grasime si colesterol pe care o au cele facute dupa reteta clasica, plus mai putine calorii.
3. Inghetata
O singura ceasca cu inghetata are mai multa grasime decat un hamburger si mai mult colesterol decat 10 gogosi cu glazura. De aceea, ar fi de preferat sa inlocuiesti inghetata cu fructe proaspete. Acestea au putine calorii si un continut ridicat de fibre, vitamine si nutrienti, de care organismul are nevoie, reprezentand unul din cele mai bune alimente pentru reducerea colesterolului.
4. Antricot de vita
Un antricot de vita de aproximativ