Bolnavii de ulcer, gastrita, colita, ficat, inima, ca si obezii nu trebuie sa sufere de pe urma faptului ca nu mai pot consuma dulciuri. Intrebari despre acest aspect si le pun mai ales diabeticii. Cu totii se pot linisti, fiindca exista o gama larga de retete dietetice, elaborate cu grija pe baza indicatiilor si contraindicatiilor alimentare.
Cand spunem dieta, imediat ni se invarteste in cap ideea restrictiilor. Suntem tentati sa condamnam noul regim alimentar, deoarece ne lipseste de anumite placeri. Este stiut ca mancarea nu aduce numai energia necesara organismului, ci si destinderea lui.
Iar daca vine vorba despre desert, cel care incheie masa, ar insemna, neconsumandu-l, sa fim privati de acea voluptate gustativa, pentru ca el contine zahar. Studiile de psihologie gastronomica au concluzionat, in repetate randuri, ca dulciurile nu pot fi eliminate din viata oamenilor suferinzi. Ele compenseaza alimentatia mai restransa a unei astfel de categorii.
Diabeticilor, caci lor le este dedicata reteta, le sunt permise deserturile ce au in compozitie gelatina indulcita cu zaharina, cele cu nuci, frisca, cremele de ou fara faina, laptele de pasare in care se pune tot zaharina.
Rulada de nuci cu frisca pe care o supunem atentiei, culeasa din lucrarea "Dulciuri dietetice" a colectiei "Caleidoscop", ajunge pentru 4 portii. Contine in total 15g. de glucide. Ca ingrediente, va trebuie: 100 g nuci, 200 g frisca nebatuta, 4 oua, 4-8 tablete de zaharina, coaja de lamaie dupa gust.
Albusurile se bat spuma, apoi se adauga galbenusurile si se amesteca usor. Se pun 80 g de nuci macinate, coaja de lamaie si 4 tablete de zaharina dizolvata intr-o lingura de apa. Compozitia omogena se toarna pe o tava tapetata, unsa cu unt si presarata cu 20g de nuci. Stratul trebuie sa aiba circa un centimetru.
Se coace la foc iut