Ultimul tren pentru refinanţări
Împrumuturile noi vor redeveni către sfârşitul acestui an principala ţintă pentru băncile locale, apreciază Anca Bidian, directorul Kiwi Finance
Aproape doi ani de zile, băncile din România au avut ca principal scop "furtul" clienţilor de la concurenţă. Această situaţie se va schimba însă anul acesta pentru că altfel instituţiile de credit riscă să se rupă de realităţile pieţei. " Această inflaţie de oferte de refinanţare a canibalizat alte acţiuni ale băncilor adică acelea de ajustare a unor produse pe piaţa nouă . Dacă vor continua aşa băncile riscă să trăiască într-o lume paralelă faţă de cea a potenbţialilor clienţi", spune Anca Bidian, directorul Kiwi Finance.
De altfel, această îngrijorare o mărturisea recent şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea. Ce înseamnă acest semnal pentru clienţi? "Refinanţarea ca şi acţiune a clientului va exista întotdeauna dar nu va fi furia laptelui ca acum. Eu cred că refinanţările vor continua anul acesta dar se vor dilua şi prin oferte rezonabile pentru credite noi.", explică Bidian.
Băncile renunţă la "atitudinea de criză"
O schimbare în comportamentul băncilor este sesizabilă încă din prima parte a acestui an. " Anul acesta s-a mărit baza de clienţi care se califică la un credit. Baza s-a mărit pentru că avem acum, pe toate tipurile de credit dobânzi consistent mai mic decât anul trecut chiar avem minime din ultimii patru ani de zile", punctează Bidian.
Nici lista neagră a meseriilor cu probleme nu mai este atât de amplă. " Sunt industrii care, în continuare sunt privite cu mai multă reticenţă. Sunt aceleaşi ca înainte dar sunt mai puţine. Pe măsură ce o industrie îşi revine sau e o industrie conexă unei industrii care iese din criză, clienţii devin automat eligibili.",apreciază directorul Kiwi.