An de an, autorităţile par luate prin surprindere de faptul că sunt atât de mulţi copii de vârstă preşcolară. În ciuda promisiunilor electorale, puţine autorităţi locale au înfiinţat noi grădiniţe. Ministerul Educaţiei a aprobat pentru anul viitor 665.000 de locuri în grădiniţele de stat, cu 5.000 mai multe faţă de anul precedent. Prea puţine, totuşi, faţă de cerere.
„Înfiinţarea de noi grădiniţe este promisiunea centrală a multor campanii electorale. Mulţi dintre politicienii care vorbesc despre această problemă uită însă după aceea să o rezolve, astfel că momentul în care debutează înscrierea preşcolarilor devine, în fiecare an, un moment stresant pentru mii de părinţi. De cele mai multe ori, situaţia se rezolvă fie prin soluţia grădiniţei private, pe care însă nu toţi şi-o permit, fie prin aglomerarea grupelor din grădiniţele de stat.
La Bacău, trei pe-un loc
Cele mai multe probleme sunt, ca de obicei, în oraşele mari. La Bacău, locurile repartizate oficial s-au epuizat deja, iar părinţii care nu au mai reuşit să găsească loc pentru copiii lor s-au organizat în aşa-numite „liste de aşteptare". „Anul acesta nu am avut decât 15 locuri pentru grupa mică. Am anunţat din timp părinţii, dar chiar şi aşa am primit peste 40 de cereri. Au avut prioritate cei care locuiesc în imediata apropiere şi cei care mai au fraţi la noi", a declarat Gabriela Drăghici, directoarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 18 din Bacău. Nici grădiniţa din incinta Şcolii „George Bacovia" nu a putut onora toate solicitările.„Pentru că aveam cereri depuse cu mult timp în urmă, am solicitat de la Inspectorat şi am reuşit să suplimentăm cu încă o grupă mică. Au rămas 10 copii fără loc", anunţă Constantin Juncu, directorul unităţii.
În Bacău sunt 20 de grădiniţe în care învaţă aproximativ 3.000 de preşcolari. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) spun că