O cercetare făcută de australianul Ross Dawson arată că presa tipărită va dispărea până în 2020 în ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda sau Canada, iar în România, după 2040. Evoluţia tehnologiei este, în viziunea lui Ross Dawson, principalul motiv pentru care printul, aşa cum îl ştim acum, va deveni un lux.
Australianul Ross Dawson a creat o hartă a dispariţiei ziarelor în varianta print, la nivel mondial. Ziarele americane vor fi primele care vor deveni istorie. Statele Unite vor fi urmate de Marea Britanie şi Islanda în 2019, mai apoi de Canada şi Norvegia (2020). Printul va avea o durată mai lungă în alte regiuni precum Rusia (2036), Mongolia (2038) sau în majoritatea ţărilor din Africa în care presa va supravieţui până după 2040.
Citiţi şi:
Audienţa ziarelor, cititori cu putere de cumpărare
Cum să citim ziarele online: gratuit sau cu plată?
La fel şi în cazul României, Ucrainei şi Indiei. Prin urmare, până în 2040, presa scrisă din 52 de ţări va înceta să mai existe în forma în care este cunoscută acum şi va face loc noilor tehnologii. Totuşi, printul va supravieţui în ţări aflate în plină dezvoltare precum Asia sau Africa. Conform aceleiaşi cercetări, Dawson a ţinut cont de mai multe elemente în realizarea acestei hărţi a dispariţiei printului: factori globali şi naţionali (evoluţia tehnologică, economică, structura industriei, comportamentul de consum, demografice şi gradul de libertate de expresie).
Cercetare contestată
Ross Dawson este un scriitor şi antreprenor, fost agent la bursă. A scris în 2002 „Living Networks", o carte care a prezis revoluţia reţelelor sociale. El este consultant în ceea ce priveşte evoluţia industriei digitale pentru companii precum Ernst & Young, Macquarie Bank, Microsoft şi News Corp. La puţin timp după apariţia cercetării, au apărut şi contestatarii. Piet Ba