Ciresele, primele fructe ale verii, au inceput sa prinda culoare, semn ca sunt pe cale de a se coace. Ciresele sunt nu numai gustoase dar si sanatoase fiind un aliment-medicament de maxima importanta pentru organism.
Ciresele au o puternica actiune detoxifianta si depurativa, motiv pentru care sunt recomandate suferinzilor de reumatism, guta si constipatie cat si celor cu litiaza renala ori biliara.
Ciresul crestea in stare salbatica in Asia Occidentala. In Europa a fost adus de romanul Lucullus. Insusi Plinius cel Batran spunea despre cirese ca sunt bune si fac bine organismului, lucru confirmat astazi de cercetarile care se fac pe aceste fructe, mici, carnoase, gustoase si zemoase, pietroase, galbene sau rosii, dulci sau amare.
Pe langa apa, ciresele contin vitamine din complexul B, vitamina C si E, provitamina A, minerale ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si acid pantotenic.
Cura de cirese se indica hepaticilor, pentru reglarea functiilor ficatului, si persoanelor cu afectiuni biliare, celor care au lipsa de minerale, anemicilor si astenicilor, copiilor cu deficiente de crestere. Continutul bogat de provitamina A din compozitia cireselor creste acuitatea vizuala si intretine tesuturile.
Prin compozitia lor bogata in vitamina C si bioflavonoizi, consumul de cirese scade colesterolul si imbunatateste circulatia sangelui prin dilatarea arterelor mici. Se recomanda ca ciresele sa se consume la temperatura camerei si nu indata ce au fost scoase de la frigider.
O cura de cirese se recomanda si persoanelor care vor sa slabeasca. Deoarece au in compozitia lor 70% apa, ciresele ajuta la eliminarea toxinelor din organism si normalizeaza tranzitul intestinal.
Ciresele contin melatonina de aceea persoanele care au probleme cu somnul ar trebui sa le consume zilnic in perioada cat se ga