Un raport al Băncii Mondiale (BM) indică faptul că acesta este doar începutul. Forţa economiilor emergente va schimba total peisajul economic mondial în următorii 15 ani, când aceste ţări vor ajunge să contribuie cu mai mult de jumătate la avansul economiei mondiale.
Creşterea influenţei statelor în curs de dezvoltare va modifica şi structura sistemului monetar internaţional, care până în 2025 nu va mai fi dominat de o singură valută, în prezent dolarul. Rezultatul va fi un regim monetar internaţional mai stabil decât cel actual, anticipează Banca Mondială într-un studiu denumit "Orizonturile dezvoltării globale 2011 - Multipolaritate: Noua Economie Globală".
"Până în 2025, şase mari economii emergente, Brazilia, China, India, Indonezia, Coreea de Sud şi India, vor contribui cu mai mult de jumătate la creşterea mondială, iar sistemul monetar internaţional nu va mai fi dominat, probabil, de o singură monedă", se arată în raport. În prezent, dolarul serveşte ca monedă globală pentru rezerve. Instituţia remarcă însă o reducere lentă a rolului monedei americane începând cu finele anilor 1990 şi se aşteaptă ca acest trend să continue, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Raportul a nominalizat moneda euro drept cel mai credibil rival pentru dolar.
"Statutul monedei unice europene se va extinde cu condiţia ca euro să treacă peste criza datoriilor cu care se confruntă mai mulţi membri ai zonei euro", notează studiul.
"Cel mai probabil scenariu pentru scena valutară mondială este că până în 2025 sistemul monetar va deveni unul multivalutar, centrat în jurul dolarului, euro şi yuanului, moneda chineză", a spus principalul autor al studiului, Mansoor Dailami.
El a subliniat, de asemenea, că balanţa creşterii globale şi investiţiilor va înclina spre economiile emergente şi în curs de dezvoltare, notează Financial Times. Implicaţiile acestei