Galbenelele sau Calendula officinalis, dupa denumirea stiintifica, au fost cunoscute inca din antichitate de catre romani, greci, egipteni, arabi si hindusi. De pe atunci erau renumite ca flori de leac pentru bolile de stomac, intestine si ficat, cat si pentru vindecarea infectiilor pielii.
Din scrierile de acum 150 de ani ale parintelui Sebastian Kneipp, aflam ca aceste flori galben-portocalii, rupte parca din razele de soare, erau folosite pentru tratarea unor afectiuni grave care, in zilele noastre, sunt considerate incurabile. Ceaiul de galbenele, impreuna cu un regim alimentar destul de permisiv si rugaciune, ajuta la stoparea si chiar vindecarea multor tipuri de cancer.
Preotul spunea despre aceasta planta care are in compozitie tannin, flavonoizi, carotenoide, saponine, mucilagii, uleiuri volatile, rasini si alte elemente ca este "una dintre cele mai valoroase care au existat vreodata" si o folosea cu succes nu numai in tratarea cancerului, ci si in bolile pulmonare, hepatice, renale, stomacale, intestinale.
Studii recente facute in America de Sud, pe aceasta planta, vin parca sa confirme, sa sustina rezultatele tratamentelor aplicate de preot pacientilor sai. Astfel, s-a evidentiat faptul ca aceste flori contin substante capabile sa inhibe reproducerea virala in cazul HIV si sa restabileasca functiile optime ale sistemului imunitar.
Aceeasi echipa de cercetatori a mai constatat ca ceaiul de galbenele are capacitatea de a stopa evolutia nodulilor mamari, generand vindecarea zonei afectate a sanului. Galbeneaua mai este supranumita si curatatorul ochiului, datorita efectelor miraculoase pe care le are in tratarea afectiunilor oculare.
Infuzia din galbenele se prepara foarte simplu, turnand o cana de apa clocotita peste o lingura de flori, uscate si maruntite, sau doua pliculete de planta, care se pot p